U wilt natuurlijk dat uw zonnepanelen jarenlang meegaan en betrouwbaar blijven presteren. Om dit te verwezenlijken is het belangrijk dat de installatie gemonitord wordt, voor het behoud van optimale efficiëntie. Speciaal voor klanten die niet bij ons een installatie hebben afgenomen, bieden wij nu een exclusief Onderhoudscontract aan. Dit contract wordt alleen aangeboden voor Enphase systemen en als de dak- en elektra inspectie zijn goedgekeurd.
Wat biedt ons Onderhoudscontract?
De inspectie start met het inventariseren van het type en het aantal zonnepanelen die u heeft. We bekijken het legplan nauwkeurig om te verzekeren dat de plaatsing goed is, of het nou gaat om dakpannen, bitumen of EPDM. We controleren de status van uw dak om te kijken of deze geschikt is voor het dragen van uw installatie. Is uw dak plat of schuin? Afhankelijk daarvan beoordelen we of het ballastplan overeenkomt met de gebruikte ballast en hoe de panelen over de verschillende daktypen zijn verdeeld.
Naast de panelen en het dak zelf, richten we onze aandacht op de gebruikte micro-omvormers en de onderconstructie. De hoeveelheid en het type micro-omvormers worden gecontroleerd om te zorgen voor de juiste energieomzetting. We beoordelen welk merk en type onderconstructie is gebruikt en of deze correct is gemonteerd. Dit omvat de frames, de vereffening, en de bevestiging volgens de voorschriften. Ook de installatie van eventuele lasdozen en het kabeltraject onder de pannen worden nauwkeurig onder de loep genomen.
Tot slot inspecteren wij of de juiste dakhaken zijn gebruikt, of de panelen stevig en correct zijn bevestigd, en of alle klemmen nog goed vastzitten. Connectoren worden gecontroleerd op goede aansluiting, wat essentieel is voor de veiligheid en prestaties van het systeem.
Een grondige elektra inspectie start bij de stoppen-/groepenkast, waar we vaststellen of deze 1- of 3-fase is en of er een hoofdschakelaar aanwezig is voor de veiligheid. De gebruikte Enphase-serie en het totale vermogen van de installatie in kW worden gecontroleerd om de capaciteit en prestaties te waarborgen.
We beoordelen de correcte aansluiting en aarding in de groepenkast, twee cruciale aspecten voor een veilige en efficiënte elektrische distributie. De juiste installatie van de Q-relais en de aanwezigheid van belangrijke beveiligingsmaatregelen zoals aardlekautomaten zijn essentieel voor de bescherming tegen elektrische storingen.
De kabeldikte en de aanleg van de DC & AC kabeltrajecten worden geïnspecteerd om te garanderen dat ze aan de normen voldoen en er geen (brand)gevaar is. Dit is inclusief het nagaan of de installatie klaar is voor de toevoeging van een thuisbatterij en of de huidige stroomdetectie nauwkeurig is via metingen van de CT ringen.
Ten slotte bevestigen we dat alles voldoet aan de voorschriften van de fabrikant en de NEN 3140-normen. Dit waarborgt een veilig en efficiënt gebruik op de lange termijn, waarmee we de kwaliteit en veiligheid van de elektrische installatie verzekeren.